Čudotvorni napitak poreklom sa Kavkaza. Prema predanju način pripreme za ovaj napitak starosedeoci su dobili od proroka Muhameda sa zahtevom da recept sačuvaju u tajnosti...
Verovali predanju ili ne mnogi su se uverili u kefirovu lekovitost. Ukoliko ste ljubitelji mlečnih proizvoda uvrstite u vašu ishranu i ovaj napitak.
Dosta je razloga za primenu kefira u ishrani....
Priprema kefira
Za pripremu kefira ne smete koristiti vruće mleko. Preporučuje se da mleko ne sadrži manje od 2,8% masnoće - što je sadržaj masnoće u mleku veći, kefir je bolji.
Postupak pripreme
Mleko naspite u staklenu ili u plastičnu posudu. Dodajte zrnca. Poklopite (može tanjirićem), i ostaviti na sobnoj temperaturi 24 sata. Temperatura u prostoriji ne sme biti viša od 30 stepeni.
U roku od 24 sata mleko će se zgusnuti. Možete ga povremeno promešati u svrhu provere gustoće. Nakon toga, kefir je potrebno procediti (preporučuje se da koristite plastičnu cediljku), preručite ga u flašu i držite u frižideru.
Нема коментара:
Постави коментар