Možda niste znali, ali pojedine namirnice su mnogo zdravije kada se termički obrade...
Svima je dobro poznato da je šargarepa bogata beta karotenom. Beta karoten se iz sirove šargarepe teže oslobađa, dok se kuvanjem razlaže i povećava njegova nutritivna vrednost. Zato drage domaćice kuvajte supice i čorbice u koje ćete naseckati dosta šargarepe koja je dobar čuvar vida.
Da biste pojačali sposobnost organizma za apsorpciju nutrijenata iz ostalih namirnica jedite kuvani spanać. Pored toga on je prebogat kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, luteinom i antioksidantima poput beta karotena. Količina kalcijuma u spanaću se utrostručuje tokom termičke obrade.
S obzirom da je sirovi kelj veoma težak za varenje jede se kuvan, na taj način se povećava i nivo vitamina A i K i vlakana u kelju.
Kuvanjem se povećava nivo likopena koji dospeva u organizam. Iz sirovog paradajza u organizam dospeva svega 4% ovog antioksidansa koji istraživanja dovode u vezu sa nižim rizikom od srčanih bolesti i kancera.
Pečurke je svakako zdravije prokuvati, jer ćete na taj način uništiti sve toksine koji se u njima možda nalaze ali i olaksati probavu.
Нема коментара:
Постави коментар