четвртак, 15. мај 2014.

RECEPTI ZA UKUSNE DŽEMOVE!


Džem od banana i čokolade


Sastojci:


  • 5 banana
  • 1 kašika soka od limuna
  • 150 g šećera
  • 50 ml vode
  • 70 g čokolade za kuhanje

Priprema:

Banane ispasirati mikserom, zatim dodati isceđen limun. Staviti u šerpu pa dodati šećer i vodu. Kuvati na laganoj vatri nekih 8-10 minuta, uz neprekidno mešanje. Nakon toga dodati kockice čokolade, pa kuvati još nekih 7-8 minuta. 

Džem od pomorandže

Sastojci:


  • 1,5 kg pomorandži
  • 500 g šećera 
  • 2 limuna 
  • 1 kesica želatina

Priprema:

Oljuštite pomorandže, odstranite belu kožicu i isecite na komade. Kesicu želatina pomešajte sa 2 kašičice šećera i dodajte voću u koji ste nacedili limun. Smesu kuvajte uz povremeno dodavanje preostalog šečera. Kada smesa proključa kuvajte još tri minute pa zatim uklonite penu. Kada je kuvanje gotovo slkonite sa vatre i ostavite da se malo ohladi. Nakon hlađenja tegle zatvorite celofanom koji ste predhodno potopili u rakiju. Uživajte u prelepom ukusu!

Džem od aronije


Sastojci:

  • 1 kg aronije 
  • 3 supene kašike čećera

Priprema:

Opranu, osušenu i usitnjenu aroniju ubacite u šerpu, dodajte šećer i stavite na zagrejanu ringlu. Sadržaj lagano mešajte varjačom dok se šećer ni istopi (otprilike 3 min. )! Nakon kuvanja džem sipajte u zagrejane tegle poklopite i odložite. Jednom otvorenu teglu čuvajte u frižideru. Koristite ovaj džem i za pravljenje ukusnih kolača.

Džem od jagoda


Sastojci:

  • 1 kg  jagoda 
  • 1 kg šećera
  • 1 limun

Priprema: 

Drvenom kašikom izgnječite jagode, pomešajte sa šećerom i ostavite ih da odstoje 10 - 15 min. Nakon toga ih kuvajte 15 - 20 min. Skinite penu. Pred kraj kuvanja dodajte limunov sok i po želji malo iseckanog lesnika ili badema. Pokrite vlažnom krpom i pustite da se hladi. Ohladjeno džem sipajte u tegle. 

Džem od šumskog voća


Sastojci:

  • 400 g malina
  • 300 g višnji
  • 200 g jagoda
  • 100 g kupina
  • 300 g šećera (smeđi, beli ili voćni šećer)
  • 1 kesica pektina

Priprema:

Ispasirajte sveže ili odmrznuto voće da postane voćna kaša. Sipajte u posudu i zagrevajte. Kada proključa dodajte šećer i pektin i mešajte na blagoj vatri 5 minuta. Skinite ukuvani pekmez sa ringle i sipajte u čiste tegle ili druge posude, zatvorite poklopac i ostavite da se ohlade. Džem od šumskog voća držite u frižideru. 


Нема коментара:

Постави коментар