Džem od banana i čokolade
Sastojci:
- 5 banana
- 1 kašika soka od limuna
- 150 g šećera
- 50 ml vode
- 70 g čokolade za kuhanje
Priprema:
Banane ispasirati mikserom, zatim dodati isceđen limun. Staviti u šerpu pa dodati šećer i vodu. Kuvati na laganoj vatri nekih 8-10 minuta, uz neprekidno mešanje. Nakon toga dodati kockice čokolade, pa kuvati još nekih 7-8 minuta.
Džem od pomorandže
Sastojci:
- 1,5 kg pomorandži
- 500 g šećera
- 2 limuna
- 1 kesica želatina
Priprema:
Oljuštite pomorandže, odstranite belu kožicu i isecite na komade. Kesicu želatina pomešajte sa 2 kašičice šećera i dodajte voću u koji ste nacedili limun. Smesu kuvajte uz povremeno dodavanje preostalog šečera. Kada smesa proključa kuvajte još tri minute pa zatim uklonite penu. Kada je kuvanje gotovo slkonite sa vatre i ostavite da se malo ohladi. Nakon hlađenja tegle zatvorite celofanom koji ste predhodno potopili u rakiju. Uživajte u prelepom ukusu!Džem od aronije
Sastojci:
- 1 kg aronije
- 3 supene kašike čećera
Priprema:
Opranu, osušenu i usitnjenu aroniju ubacite u šerpu, dodajte šećer i stavite na zagrejanu ringlu. Sadržaj lagano mešajte varjačom dok se šećer ni istopi (otprilike 3 min. )! Nakon kuvanja džem sipajte u zagrejane tegle poklopite i odložite. Jednom otvorenu teglu čuvajte u frižideru. Koristite ovaj džem i za pravljenje ukusnih kolača.
Džem od jagoda
Sastojci:
- 1 kg jagoda
- 1 kg šećera
- 1 limun
Priprema:
Drvenom kašikom izgnječite jagode, pomešajte sa šećerom i ostavite ih da odstoje 10 - 15 min. Nakon toga ih kuvajte 15 - 20 min. Skinite penu. Pred kraj kuvanja dodajte limunov sok i po želji malo iseckanog lesnika ili badema. Pokrite vlažnom krpom i pustite da se hladi. Ohladjeno džem sipajte u tegle.
Džem od šumskog voća
Sastojci:
- 400 g malina
- 300 g višnji
- 200 g jagoda
- 100 g kupina
- 300 g šećera (smeđi, beli ili voćni šećer)
- 1 kesica pektina
Priprema:
Ispasirajte sveže ili odmrznuto voće da postane voćna kaša. Sipajte u posudu i zagrevajte. Kada proključa dodajte šećer i pektin i mešajte na blagoj vatri 5 minuta. Skinite ukuvani pekmez sa ringle i sipajte u čiste tegle ili druge posude, zatvorite poklopac i ostavite da se ohlade. Džem od šumskog voća držite u frižideru.
Нема коментара:
Постави коментар