среда, 14. мај 2014.

LEKOVITA ARONIJA!


Ako ovo lekovito bobičasto voće u bilo kojem obliku (sok, kompot, sirup...) nije zauzelo mesto na vašoj polici vreme je da saznate zašto bi to bilo preporučljivo. 



Naime dug je spisak lekovitog svojstva ovog voća. Pored toga što je poznata kao dobar antioksidans, ona poboljšava vid, snižava krvni pritisak, čisti jetru, jača imunitet, leči urinarne infekcije, pomaže kod upaljenih i proširenih vena, snižava nivo lošeg holestelora, sprečava nastanak katarakte, čisti krv, čini kožu elastićnom.... 

Zanimljivo je i to da osobe koje konzumiraju aroniju poboljšavaju svoju memoriju, jer je dokazano da pomaže i u prevenciji Alchajmerove bolesti. Aronija  je takođe delotvorna i kod lečenja dijabetesa zato što regulise pravilan rad i izlucivanje hormona stitne zlezde, kao i rad pankreasa. 

Dame koje žele da sačuvaju lep i mladolik izgled bi i te kako trebalo da konzumiraju ovo voće jer će tako usporiti starenje kože i nastajanje bora, a takođe kožu zaštiti od štetnog UV zračenja.


KOLAČ OD ARONIJE


Sastojci:

1 jaje
125 g maslaca
60 g smeđeg šećera
1/2  kašičice ekstrakta od vanile
250 g brašna
1/4 kašičice soli
125 g usitnjenih oraha
džem od aronije

Priprema: Zagrejte pećnicu na 150˚C. Odvojite belance od žumanceta, izmutite belance, te ostavite sa strane. Pomešajte maslac, smeđi šećer, žumance i ekstrakt vanile, a nakon toga brašno i so i dobro umesite. Oblikujte testo u malene loptice i uvaljajte u belance i orahe. Stavite ih u nauljene kalupe za kolačiće i pecite 5 minuta. Izvadite ih iz rerne i prstom utisnite svaki kolačić. Ulijte oko ½ kašičice džema od aronije u svaki kolačić. Vratite u pećnicu i pecite još 10 minuta. Ohladite i poslužite.

Нема коментара:

Постави коментар