понедељак, 5. мај 2014.

ZDRAVI A NISKOKALORIČNI MEĐUOBROCI!

Verovali ili ne, ipak postoje ukusni zalogaji koje možete jesti a da ne da razmišljate preterano o tome koliko kalorija sadrže!

KOKICE

Ljubitelji ovih grickalica su pravi srećnici jer ih mogu grickati u većim količinama a da pri tome ne unesu veliki broj kalorija. U 100 grama kokica 78 grama su ugljeni hidrati, 15 grama dijetna vlakna, 12 grama belančevine i 4 grama masti. Kokice sadrže vitamine B1 i B2, kao i gvožđe, fosfor i kalcijum. Iz ovih podataka možete zaključiti i da pored toga što je ova namirnica ukusna i niskokalorična ona je i prilično zdrava. Osobe koje vode računa o težini ne bi trebalo da konzumiraju kokice sa puterom, sirom....obične sa kojom kapljicom ulja su najbolji izbor.


ČIPS OD KELJA

Fantastična zamena za visokokalorični čips od krompira. Pritom je bogat izvor vitamina A, C, K i B kompleksa, gvožđa, luteina, biljnih vlakana. Zbog količine kalcijuma koju sadrži zovu ga i "kraljem kalcijuma". Sadrži i velike količine kalijuma, dok je sedam puta bogatiji beta karotenom i čak jedanaest puta luteinom od brokolija. U zavidnim količinama sadrži još i mangan i magnezijum. Očistite lišće kelja od debelih stabljika i isecite na tri dela. Poredjajte u pleh i ubacite u pećnicu na nekih deset minuta. Čips je gotov kada rubovi lista požute i list bude suv. Pre ubacivanja u pećnicu listove kelja posolite i premažite sa malo maslinovog ulja. 


ŠARGAREPA I JABUKA

Šargarepa je najbogatija vitaminom A koji je antioksidans i poznat je kao važan element u borbi protiv posledica koje je na organizam izazvalo dugotrajno izlaganje stresu. Šargarepa je niskokalorična, bogata vlaknima i preporučuje se svima koji žele ili su prinuđeni da strogo paze na liniju. Porcija sirovih šargarepa ima samo dvanaest kalorija. Jabike srednje veličine sadrže 95 kalorija po komadu, a pritom  je izuzetno zdrava. Bogata je vitaminom C, kalcijumom, kalijumom, magnezijumom, fosforom, sadrži pektin i vlakna koja povoljno deluju na organe za varenje. Zbog toga se ova voćka preporučuje svima, a naročito onima koji pate od anemije, zamora, reume, nesanice, gojaznosti, problema sa varenjem, bolesti žuča i bolesti debelog creva (pražnjenja). Kombinacija ova dva ukusa je fantastična. Tako da ako želite da uživate u ovoj niskokaloričnoj porciji narendajte jabuku i šargarepu i uživajte.







Нема коментара:

Постави коментар