четвртак, 22. мај 2014.

MLADEŽI UPOZORAVAJU NA OZBILJNA OBOLJENJA KOŽE!

Obratite pažnju na mladeže, promena u njihovom izgledu može biti upozorenje na ozbiljnu bolest!



Jedna od najčešćih bolesti koja odnosi sve više života danas je rak. S obzirom da postoji mnoštvo pokrenutih kampanja i da javnost često stavlja akcenat na preventivne preglede, stanje nije ohrabrujuće. Rak kože u odnosu na ostale vrste raka mnogo je lakše uočiti, te je i lečenje u ranoj fazi i te kako moguće. 

Broj osoba obolelih od raka kože u Evropi nažalost je u porastu. Osobe sklone ovom oboljenju su one iznad 50 godina, kao i osobe koje se intenzivno izlažu suncu ili često posećuju solarijum.  Izložen ultraljubičastim zracima mladež može da preraste u melanom. S obzirom na česta upozorenja naučnika o oštećenosti ozonskog omotača i apelu doktora da se u određeno vreme ljudi nikako ne izlažu sunčevim zracima, to se retko poštuje. 


Osobe koje ne smeju zanemarivati savete stručnjaka su one sa svetlijom kožom i one sklone opekotinama od sunca.  Osobe koje treba da zaštite svoju kožu od štetnih zračenja su i one sa velikom pokrivenošću tela mladežima, osobe koje u porodici imaju nekog ko je imao rak kože, kao i  pacijenti kojima su transplantirani organi.

Morate znati da neke od povreda mladeža  mogu uzrokovati pojavu melanoma. Tako da ukoliko dođe do bilo kakve ozlede mladeža (ako ga slučajno zakačite noktom, brijačem ili odećom...) obratite se vašem lekaru!


Normalan mladež ima pravilan oblik, okrugao, ovalan ili duguljast, najčešće ima boju bele kafe ili je svetlobraon. Ivice normalnog mladeža su ravne, čistih obrisa i ujednačene boje.

Ukoliko je boja mladeža veoma tamna, skoro crna, ili je crvenkasta, odnosno tamnokestenjasta ili se mladež uvećava potrebno je obratiti se lekaru, jer bi to mogli biti znaci upozorenja.




Нема коментара:

Постави коментар