уторак, 12. август 2014.

PRVA POMOĆ NA PLAŽI!

Oprez je uvek potreban...pa i na odmoru! Razne nezgode mogu upropastiti letovanje...



  • Pripremite se za vodu - Na prvo mesto bih stavila oprez što se tiče nagle promene temperature prilikom skakanja u vodu posle dužeg boravka na suncu. Na ovaj način telo doživljava stres te ovaj nepromišljen postupak može biti fatalan naročito za srčane i hronične bolesnike. 
  • Ubod morskog pauka - Do nezgode može doći ukoliko stanemo ili se na bilo koji drugi način ubodemo na otrovne bodlje koje se nalaze na ledjima morkog pauka. Ova čudna vrsta ribe najčešće se nalazi u pesku. Njen otrov je osetljiv na visoku temperaturu tako da prilikom uboda kritično mesto potopite u što topliju vodu ili na mesto uboda nanesite urin. Naravno potrebno je obratiti se lekaru jer je moguća pojava grčeva i nesvestice, naročito kod starijih osoba ili male dece.
 

  • Opekotina od meduze - Opekotine od meduze nisu opasne, ali su svakako neprijatne. Nakon kontakta sa meduzom na koži se pojavljuju alergijske reakcije na supstance koje se nalaze na pipcima meduze. Kao prvu pomoć kod ove nezgode koristite morsku so, sirće, limunov sok ili urin kao sredstva za ispiranje.  Kortikosteroidne kreme smanjiće alergiju, ali ukoliko je opekotina veća od raširene šake i ukoliko se na tim mestima pojave veći balončići obratite se lekaru.


  • Opekotine od sunca - Kod pojave crvenila nakon sunčanja napravite hladnu kupku u koju ćete dodati malo jabukovog sirćeta. Takodje telo možete namazati uljem od gospine trave. Stari dobar i proveren recept je jogurt koji ćete u debljem sloju namazati na kritična mesta. Na ovaj način ćete kožu ohladiti i smanjiti opekotine. Ukoliko dodje do većeg stepena opekotine i pojave plikova obratite se lekaru koji će vam propisati kremu.


  • Ubod ježa - Ovaj ubod je i te kako nezgodan. Ono što možemo učiniti je da uz pomoć dezinfikovane igle, vate i alkohola izvadimo iglice kao što bismo izvadili i trn iz kože. Ukoliko su ubodi dublji neophodno je obratiti se lekaru.




Нема коментара:

Постави коментар