Rolat sa tunjevinom
Potrebno je:
Oblandu stavite između dve vlažne krpe da omekša dok pripremate fil.
Tunjevine ocedite od masnoće, zatim dodajte umućeni margarin i sve zajedno izmiksajte. Dodajte iseckane krastavčiće, kukuruz šećerac i prepržen susam. Sve zajedno sjediniti i sa filom premazati omekšalu oblandu, a zatim je uviti u rolat. Ostaviti 2 h u frižideru da se stegne i pre nego što se iseče rolat, ukrasiti sa kečapom.
- 1 list oblande
- 2 konzerve tunjevine
- 100 gr kukuruza šećerca
- 3 veća kisela krastavčića
- 2 kašike preprženog susama
- 100 gr margarina
- so
- biber
- kečap
Oblandu stavite između dve vlažne krpe da omekša dok pripremate fil.
Tunjevine ocedite od masnoće, zatim dodajte umućeni margarin i sve zajedno izmiksajte. Dodajte iseckane krastavčiće, kukuruz šećerac i prepržen susam. Sve zajedno sjediniti i sa filom premazati omekšalu oblandu, a zatim je uviti u rolat. Ostaviti 2 h u frižideru da se stegne i pre nego što se iseče rolat, ukrasiti sa kečapom.
Rolat sa šampinjonima
Potrebno je:
- 2 veća lista oblande
- 1 manja glavica luka
- 1/2 struka praziluka
- 500 g šampinjona
- 200+100 g majoneza posnog
- 100+50 g biljnog dimljenog kačkavalja
- 100g pečenog susama
- 400g ajvara
Priprema:
Iseckani luk i praziluk proprziti na malo ulja. Dodati seckane šampinjone i dinstati dok ne uvri sva tečnost koju šampinjoni puste. Začiniti biberom i vegetom. Pomešati 200g majoneza sa susamom i 100 g sitno rendanog kačkavalja. Prvi list oblande premazati smesom sa majonezom a preko toga rasporediti dinstane šampinjone. Zatim staviti drugi list oblande i premazati ga ajvarom. Urolati u rolat. Odozgo premazati 100 g majoneza i posuti rendanim kačkavaljem.
Slana bajadera
Potrebno je:
- 800 gr posnog kackavalja
- 1 posni margarin
- 200 gr prezle
- 100 gr przenog susama
- 1 tunjevina
- 1 kasicica aleve paprike
- 3 kisela krastavcica
- manja veza svjezeg persuna
Kačkavalj izrendajte na sitno rende pa ga umutite sa margarinom. Podelite smesu na tri jednaka dela. U prvi deo stavite prezle i susam , u drugi deo stavite oceđenu tunjevinu i alevu papriku, a u treći deo stavite seckane krastavčiće i peršun. Svaku smesu rukama dobro izradite. U dublji manji pleh rastanjite prvo smesu sa prezlama, preko stavite smesu sa tunjevinom, i na kraju smesu sa krastavčićima. Poravnajte i stavite u frižider minimum tri sata da se stegne.
Slane kuglice
Potrebno je:- 250 g margarina
- 5 kašika kisele vode
- 400 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 ravna kašičica soli
- 150 g mlevenog pečenog kikirikija
- 100 g susama za valjanje kuglica
Priprema:
Omekšajte margarin, dodajte so, pa ga penasto umutite mikserom. U umućen margarin dodajte kiselu vodu i promešajte kašikom. Brašno, prašak za pecivo i mleveni kikiriki pomešajte i tako pomešano dodajte u prethodno umućen margarin. Umestite glatko testo. Testo podelite na četiri dela i od svakog dela uvaljajte "glistu" širine 3 cm. Nožem secite parčiće širine 1 cm. Od dobijenih parčića pravite kuglice, a zatim ih uvaljajte u susam. Ređajte ih u papirom obložen pleh i pecite na 200 stepeni dok ne porumene (oko 20-25 minuta).
Omekšajte margarin, dodajte so, pa ga penasto umutite mikserom. U umućen margarin dodajte kiselu vodu i promešajte kašikom. Brašno, prašak za pecivo i mleveni kikiriki pomešajte i tako pomešano dodajte u prethodno umućen margarin. Umestite glatko testo. Testo podelite na četiri dela i od svakog dela uvaljajte "glistu" širine 3 cm. Nožem secite parčiće širine 1 cm. Od dobijenih parčića pravite kuglice, a zatim ih uvaljajte u susam. Ređajte ih u papirom obložen pleh i pecite na 200 stepeni dok ne porumene (oko 20-25 minuta).
Daikon salata
- 1 okrugla bela rotkva
- 2 dugačke daikon rotkve
- šolja kuvanog pirinča
- 300 ml posnog majoneza
- 2 čena belog luka
- 50 ml maslinovog ulja
- 50 ml vinskog sirćeta
- so
- biber
Priprema:
Oljuštite obe vrste rotkve, pa okruglu narendajte na sitno rende, a daikon rotkvu na krupnije. Posolite, pobiberite, prelijte vinskim sirćetom i izgnječite rukama. Ubacite kuvani pirinač, a u majonez dodajte propasiran beli luk, pa sve promešajte, rasporedite po manjem plehu obloženom folijom i dobro pritisnite. Kada se salata ohladi, secite je na kocke i poslužite uz zelenu salatu.
Нема коментара:
Постави коментар