понедељак, 12. јануар 2015.

NAMIRNICE KOJE SU ZDRAVIJE KADA SE PROKUVAJU!

Možda niste znali, ali pojedine namirnice su mnogo zdravije kada se termički obrade...



  • Šargarepa

Svima je dobro poznato da je šargarepa bogata beta karotenom. Beta karoten se iz sirove šargarepe teže oslobađa, dok se kuvanjem razlaže i povećava njegova nutritivna vrednost. Zato drage domaćice kuvajte supice i čorbice u koje ćete naseckati dosta šargarepe koja je dobar čuvar vida.

  • Spanać
Da biste pojačali sposobnost organizma za apsorpciju nutrijenata iz ostalih namirnica jedite kuvani spanać. Pored toga on je prebogat kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, luteinom i antioksidantima poput beta karotena. Količina kalcijuma u spanaću se utrostručuje tokom termičke obrade.

  • Kelj
S obzirom da je sirovi kelj veoma težak za varenje jede se kuvan, na taj način se povećava i nivo vitamina A i K i vlakana u kelju.

  • Paradajz
Kuvanjem se povećava nivo likopena koji dospeva u organizam. Iz sirovog paradajza u organizam dospeva svega 4% ovog antioksidansa koji istraživanja dovode u vezu sa nižim rizikom od srčanih bolesti i kancera.

  • Pečurke
Pečurke je svakako zdravije prokuvati, jer ćete na taj način uništiti sve toksine koji se u njima možda nalaze ali i olaksati probavu. 

Нема коментара:

Постави коментар