петак, 23. јануар 2015.

PRIRODNI ANTIDEPRESIVI

Depresija je nažalost bolest modernog doba. Problemi na sve strane ili posmatranje života iz pogrešnog ugla....


Važno je napomenuti da nije uvek neophodno posegnuti za lekovima. Postoje biljke koje veoma uspešno regulišu depresivna stanja. 



  • Valerijana 

Valerijana se upotrebljava u slučajevima opšte uznemirenosti i nervoze, razdražljivosti, protiv nesanice izazvane psihičkim problemima, i u slučaju ubrzanog rada srca uz osećaj straha.


  • Lavanda
Lavanda je prirodni antidepresiv koji deluje umirujuće na središnji živčani sistem i smanjuje krvni pritisak. Ona pomaže stanja depresije, nesanice i emocionalnog stresa te ima smirujući i opuštajući učinak. Osim eteričnih ulja koriste se suvi cvetovi i listovi za pravljenje mirisnih jastuka. 

  • Gospina trava
Gospina trava, poznata i kao kantarion, je biljni antidepresiv koji je klinički testiran i dokazano učinkovit u borbi protiv blage do umerene depresije. Ova biljka koristi se i kod izrade farmaceutskih antidepresiva, a deluje tako što pojačava aktivnost serotonina i noradrenalina (prirodnih antidepresiva koje proizvodi naše telo), ali na vrlo blag način, tako da ne izaziva gotovo nikakve neželjene nuspojave.



  • Žuti jasmin
Nemački naučnici su utvrdili kako je jasmin molekularno sličan leku valiumu. Miris jasmina deluje na smanjenje nervoze te pospešuje san. Miris koji ulazi u krv kroz pluća služi kao učinkovita zamena farmaceutskim antidepresivima. Takođe, opšte je poznato kako je ulje jasmina prirodni lek za stres, nervozu, umor, depresiju i slično. Esencijalno ulje jasmina često se koristi i u aromaterapiji.

Нема коментара:

Постави коментар