Ako ste ljubitelji wellness proizvoda na pravom ste mestu! Naučite sami da napravite svoj omiljeni kolač.
Postoji toliko lepih i zdravih kolača koje možete napraviti sami u svom domu. Lošu naviku unosa preterano slatkih, pritom i jako kaloričnih slatkiša možete zameniti ovom slatkom lešnik poslasticom.
Ovaj ukusani kolač sadrži sastojke jako bitne za vaš organizam.
Jezgro lešnika sadrži 60-70% masnoće, a to su uglavnom nezasićene masne kiseline, inače veoma poželjne u ishrani. Osim toga u plodu ima belančevina, ugljenih hidrata, vitamina i minerala. Od vitamina najviše su zastupljeni B (posebno B5, B6, folna kiselina), A i E, a od minerala kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, gvoždje, mangan, selen, cink.
Ovsene pahuljice ne sadrže gluten, a osetljivost na ovaj protein je veoma česta pojava. Ovas je takođe bogat antioksidatnim elementima kao što su vitamin E, cinki i selen. Antioksidanti nisu samo važni zimi, onda kad se inače samo setimo vitamina C. Pored borbe protiv prehlade i ubrzanog oporavka od prehlade,antioksidanti su veoma aktivni i posle svakog treninga. Cink i selen imaju dodatne imunostimulatorne funkcije tako da su dobre i za opšte zdravlje. U ovsu se nalazi i jedan veoma specijalan antioksidant – avenantramid – koji nećete naći ni u jednoj drugoj namirnici. Njegova uloga je između ostalog da štiti krvne sudove od masnih naslaga lošeg holesterola, tj od ateroskleroze.
Sastojci:
- 100g integralnog brašna
- 100g ovsenih pahuljica
- 90g mlevenih pečenih lešnika
- 90g smeđeg šećera
- 3 pune kašičice kakao praha
- 1 kašičica cimeta
- 110g putera
- 1 kašika meda
- 1 ravna kašičica sode bikarbone
- 2 kašike ključale vode
Zagrejte rernu na 190°C. Sastavite sve suve sastojke: brašno, pahuljice, mlevene lešnike, šećer, kakao prah i cimet. Istopite puter i dodajte kašiku meda. U zasebnoj šoljici, tek proključalom vodom prelijte kašičicu sode. Odmah će početi da peni, izmešajte i dodajte istopljenom puteru. Spojite sve sastojke i napravite jednoličnu smesu. Nećete dobiti baš kompaktno testo, ali moći ćete prstima formirati loptice.
Kašičicom odvajajte testo, pravite okruglice i slažite ih na papirom za pečenje obložen pleh. Malo ih pritisnite prstima i oblikujte.
Pecite 10-ak minuta. Keksići će na dodir i dalje ostati mekani, ali ne brinite, čim se ohlade par minuta očvrsnuće.
Нема коментара:
Постави коментар