петак, 31. октобар 2014.

LEKOVITI KEFIR (RECEPT ZA PRAVLJENJE)

Čudotvorni napitak poreklom sa Kavkaza. Prema predanju način pripreme za ovaj napitak starosedeoci su dobili od proroka Muhameda sa zahtevom da recept sačuvaju u tajnosti... 



Verovali predanju ili ne mnogi su se uverili u kefirovu lekovitost. Ukoliko ste ljubitelji mlečnih proizvoda uvrstite u vašu ishranu i ovaj napitak. 

1887. god. kefir je priznat kao najbolje sredstvo protiv plućne tuberkuloze. Savršen je za proces rehabilitacije kao sredstvo za poboljšanje imuniteta. Kefir je savršen napitak za detoksikaciju organizma, obnavlja floru i ublažava bolesti creva, reguliše krvni pritisak, nesanicu. Dobar je u borbi protiv stresa, što je zaista važno u vremenu u kome živimo. Kefir je dobar u sprečavanju bolesti jetre, bubrega, žuči. Prirodni je antibiotik te je dobar u lečenju upalnih procesa.

Dosta je razloga za primenu kefira u ishrani....


Priprema kefira


Za pola litre kefira potrebno je dve kašičice zrnaca i bilo kakvo mleko (kravlje, ovčje, kozje).

Za pripremu kefira ne smete koristiti vruće mleko. Preporučuje se da mleko ne sadrži manje od 2,8% masnoće - što je sadržaj masnoće u mleku veći, kefir je bolji.


Postupak pripreme


Mleko naspite u staklenu ili u plastičnu posudu. Dodajte zrnca. Poklopite (može tanjirićem), i ostaviti na sobnoj temperaturi 24 sata. Temperatura u prostoriji ne sme biti viša od 30 stepeni.

U roku od 24 sata mleko će se zgusnuti. Možete ga povremeno promešati u svrhu provere gustoće. Nakon toga, kefir je potrebno procediti (preporučuje se da koristite plastičnu cediljku), preručite ga u flašu i držite u frižideru. 

Нема коментара:

Постави коментар