понедељак, 16. јун 2014.

PH DIJETA...VREME JE ZA ZDRAVO MRŠAVLJENJE!

Naučite da birate i kombinujete namirnice tako da uspostavite kiselo-baznu ravnotežu u organizmu i sprečiti nastanak brojnih oboljenja...



Održavanje pH ravnoteže u organizmu veoma je važno za dobro zdravlje. Naime, disbalans, odnosno preterana kiselost, može da bude uzrok brojnih oboljenja. Pošto se najčešćim uzrokom acidoze smatraju nezdrave životne navike i neadekvatna ishrana, brojni nutricionisti rešenje za ovaj problem vide u pH dijeti.

Povećajte unos namirnice biljnog porekla. Sveže povrće i voće treba jesti u većim količinama, a i kuvano povrće je dozvoljeno. Žitarice od celog zrna su preporučljive, naročito ječam i ovas. Listovi mladog ječma su odlična hrana za postizanje ph balansa. Sok od šargarepe pravljen na sokovnik, uz dodatke drugog voća i povrća (naravno bez šećera), je isto tako odličan. Riba i meso takodje izazivaju kiselost, pa ako ga jedete to treba biti u manjoj meri. Treba voditi računa o načinu pripreme hrane. Prženje u ulju nije preporučljivo, bolje je kuvano. Mogu se piti biljni čajevi.

Treba znati da kiselost organizma podstiče upotreba šećera i slatkiša uopšte. Kafa i alkohol izazivaju kiselinu u želudcu. Gazirani napitci su kontraproduktivni. Belo brašno isto tako nije poželjno. Rafinisano ulje za prženje, zamenite upotrebom hladno cedjenih biljnih ulja u salatama. Dobra i neutralna ulja su maslinovo, sojino i laneno. Nemojte gutati hranu, bez da je dobro sažvačete.


Bazne namirnice

Povrće: šargarepa, celer, blitva, krastavci, brokoli, cvekla, kupus, patlidžan grašak, luk, paprika, paradajz, zelena salata, spanać, kelj i dr.
Voće: borovnica, limun, breskva, malina, ananas, avokado, kupina, jabuka, trešnja, kruška, jagoda, groždje, narandža, kajsija itd.
Žitarice: ovas, ječam
Mlečni proizvodi: jogurt, pavlaka
Začini i slično: djumbir, cimet, soda bikarbona

Kisele namirnice

Proizvodi animalnog porekla: meso i mesne preradjevine, jaja, riba.
Mlečni proizvodi: sladoled, mleko, maslac, tvrdi sir.
Žitarice: pirinač, pšenica, brašno, hleb, testenina
Voće: višnja, šljiva, kandirano voće
Začini i slično: vanila, kakao, čokolada, šećer, med, džem, žele

Umerene fizičke aktivnosti

Osim ovog režima ishrane ili ph dijete, koja se pretežno bazira na biljnoj hrani, značajne su i fizičke aktivnosti. Treba koristiti svaku mogućnost za rekreaciju, boravak u prirodi, na čistom vazduhu. Utvrdjeno je da umereno vežbanje eliminiše kisele materije iz organizma, ali ne treba preterivati i iscrpljivati organizam, jer to može biti štetno. Vežbe disanja poboljšavaju ph balans.
Ukoliko se ovakav način ishrane i života praktikuje, ph balans je moguće postići već za nekoliko nedelja.

Нема коментара:

Постави коментар