понедељак, 23. јун 2014.

STRUČNJACI UPOZORAVAJU - SUNČANJE MOŽE DA IZAZOVE ZAVISNOST!

Vrema donosi razne promene. Iako je nekada beo ten bio odlika aristokratije, kada su dame štitile svoju kožu od štetnosti sunca, danas naprotiv tome sve više žena teži da svoj ten dovede do savršene preplanulosti. 



Opšte poznata činjenica da je štetnost izlaganju suncu prevelika nije nešto što će današnje dame sprečiti da poslušaju savete lekara i da bar u periodu jakog sunca zaštite svoje telo. Ono što je interesantno je i to da preterano sunčanje izaziva zavisnost. Zvuči neobično, ali stručnjaci su istinitost ovog istrašivanja objasnili na veoma jasan način - nama poznatim informacijama. 

Hronično izlaganje ultraljubičastim zracima izaziva lučenje endorfina hormona sreće, koji na organizam deluje na sličan način kao opijati. Iako je ovo istraživanje vršeno na miševima, naučnici smatraju da se može primeniti i na ljudima, jer je biološka reakcija ovih glodara na UV zrake slično ljudskom. Redovno sunčanje dovodi do fizičke zavisnosti kod miševa, a u slučaju uskraćivanja ove radnje dolazi do pojave drhtavice i škrgutanja zubima. 


Sam vid zavisnosti od sunčanja ukazuje i na veći rizik od dobijanja raka kože.  Pored toga preteranim izlaganjem suncu ubrzavamo proces starenja kože i pojavu pega. 

Budite umereni u svemu, pa i kada je sunčanje u pitanju...

Нема коментара:

Постави коментар