уторак, 9. децембар 2014.

RECEPTI ZA 5 POSNIH KOLAČA...UKUSNO I SLATKO!

Ukoliko razmišljate čime da se zasladite u toku posta ili koje kolače da pravite za slavu evo malo pomoći....


Karamel kocke



Potrebno:
  • ½ korica za rozen tortu
  • 125 gr margarina
  • 200 gr šećera
  • 1 puding od karamele
  • 400 ml sojinog mleka
  • 150 gr mlevenog pečenog lešnika + 50 gr za posipanje

Priprema:


Karamelizovati šećer na laganoj vatri, pa sipati 300 ml sojinog mleka i mešati dok ne provri i karamel se ne rastopi. U preostalom mleku razmutiti puding od karamele, pa dodati u proključalo mleko i mešati dok se ne zgusne. Zatim dodati na listiće sečen margarin i mleveni pečeni lešnik, mešati dok se masa ne ujednači, a zatim toplim filom filovati korice. Nafilovati i gornju koru, pa je posuti mlevenim pečenim lešnikom i ostaviti da se ohladi i stegne. Seći na kockice.

 Rolat sa kokosom 


Potrebno:

  • 200 gr margarina
  • 200 gr šećera
  • 50 gr čokolade
  • 350 gr mlevenog keksa
  • 1 kesica instant kafe razmućena sa 15 kašika vrele vode
  • 100 gr prah šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 150 gr kokosovog brašna
Priprema:

Za tamniji deo, umutiti 50 gr margarina sa šećerom i rendanom čokoladom. Dodati mleveni keks preliven kafom. Od ujednačene smese, na celofanu, masu rastanjiti u pravougaonu ploču. Za svetliji deo, penasto umutiti preostali margarin sa prah šećerom, vanilin šećerom i kokosovim brašnom, masu izraditi rukom, pa rastanjiti preko pravougaone tamnije smese i pomoću celofana uviti u rolat. Ostaviti uvijeno u celofanu da se stegne.

Ferero kuglice 

Potrebno:
  • 200 gr napolitanki sa lešnikom
  • 300 gr krupno seckanih pečenih lešnika
  • 200 gr margarina
  • 200 gr čokolade
  • Za preliv:
  • 200 gr čokolade
  • 90 gr margarina
  • 1 kašika meda
  • krupno seckani pečeni lešnik za posipanje
Priprema:

Izmrvite napolitanke i dodajte lešnik. Umutite margarin sa istopljenom čokoladom i dodajte masi od napolitanki i lešnika. Sve dobro sjedinite i pravite kuglice. Stavite ih u frižider na dva sata da se stegnu. Za preliv, istopite čokoladu sa margarinom i medom, kuglice kašičicom spuštajte u čokoladu i ređajte u papirnate korpice u koje ste posuli malo seckanog lešnika, a zatim lešnik pospite i preko kuglica. Ostavite da se čokolada stegne, pa ih ređajte u braon korpice.

Bajadera


Potrebno 

Svetli sloj 
  • 100-120 ml vode 
  • 120 g šećera
  • 70 g putera
  • 180 g mlevenih oraha
  • 180 g mlevenog keksa
Tamni sloj
  • 100-120 ml vode 
  • 100 g šećera
  • 50 g putera
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 170 g mlevenih oraha
  • 170 g mlevenog keks
Glazura
  • 25 ml vode
  • 25 g šećera
  • 60 g putera
  • 125 g čokolade za kuvanje
Priprema:

Za svetli sloj - staviti vodu, šećer i puter na riglu da se sve otopi i nestanu kristali šećera. Izmaći sa ringle, dodati orahe i keks, sve lepo izmešati. Za tamni sloj - staviti vodu, šećer i puter da riglu da se sve otopi i nestanu kristali šećera, izmaći sa ringle pa dodati čokoladu, mešati dok se sva ne otopi, a onda dodati keks i orahe i sve sjediniti. Obe smese ostaviti da se malo ohlade.


Kad smese budu mlake, izmeriti posebno svetlu posebno tamnu, pa podeliti svaku na dva jednaka dela i rasporediti u 4 kese za zamrzivač.

Dok su mlake, smese polako razvući po kesi, prvo tapkajući rukom pa posle prelazeći oklagijom, tako da se dobiju ujednačane i tanke table koja ispunjavaju celu površinu kese. Prvu kesu sa crnim slojem raseći skalpelom sa dve strane i otklopiti kesu, kao stranicu knjige. Sa duže strane table uhvatiti kesu i podići vertikalno, i tako preneti crni sloj bajadere do poslužavnika. Pažljivo spustiti pa odlepiti kesu. Na isti način preneti jedan beli sloj. Pa opet crni, i opet beli. Pre skidanja kese sa poslednjeg prenetog sloja složenu bajaderu blago preći oklagijom, tek da se slojevi priljube ali ne jako da se ne bi deformisali.

Pripremiti preliv. Vodu, šećer i puter istopiti dok se kristali šećera ne istope, izmaći sa ringle pa ubaciti čokoladu da se i ona otopi (po potrebi vratiti na ringlu, ako deluje mnogo gusto). Glazuru sipati preko bajadere, rasporediti je po celoj površini, pa onda protresti poslužavnik, da se glazura sama izravna. Ohladiti i seći.

Čokoladna srca 

Potrebno:

  • 100 gr suvog grožđa
  • 100 gr smokvi
  • 100 gr oraha
  • 150 gr šećera
  • 50 gr čokolade
  • malo struganog oraščića
  • malo cimeta
  • 150 gr čokolade za prelivanje
Priprema:

Samleti smokve, suvo grožđe, orahe, dodati malo oraščića i cimeta i na kraju gust sirup skuvan od šećera sa malo vode i 50 gr istopljene čokolade. Masu dobro izraditi rukom, pa rastanjiti na celofanu na debljinu od 0.8 mm, pa modlom u obliku srca vaditi kolačiće i ređati na tacnu sa pek papirom. Ostaviti da se prosuše, pa ih prelivati glazurom od čokolade i ukrasiti.




2 коментара:

  1. Savetnice recepti su odlicni, prvi mi se najviše dopada :) Može li neki neki recept za posni slani rolat? Pozz ;)

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala lepo. Naravno, u narednom postu pišem o posnim predjelima. :)

    ОдговориИзбриши