среда, 10. децембар 2014.

FANTASTIČNI RECEPTI ZA POSNA PREDJELA!

Rolat sa tunjevinom


Potrebno je:
  • 1 list oblande
  • 2 konzerve tunjevine
  • 100 gr kukuruza šećerca
  • 3 veća kisela krastavčića
  • 2 kašike preprženog susama
  • 100 gr margarina
  • so
  • biber
  • kečap

Oblandu stavite između dve vlažne krpe da omekša dok pripremate fil.

Tunjevine ocedite od masnoće, zatim dodajte umućeni margarin i sve zajedno izmiksajte. Dodajte iseckane krastavčiće, kukuruz šećerac i prepržen susam. Sve zajedno sjediniti i sa filom premazati omekšalu oblandu, a zatim je uviti u rolat. Ostaviti 2 h u frižideru da se stegne i pre nego što se iseče rolat, ukrasiti sa kečapom.

Rolat sa šampinjonima


Potrebno je:
  • 2 veća lista oblande
  • 1 manja glavica luka
  • 1/2 struka praziluka
  • 500 g šampinjona
  • 200+100 g majoneza posnog
  • 100+50 g biljnog dimljenog kačkavalja
  • 100g pečenog susama
  • 400g ajvara
Priprema:

Iseckani luk i praziluk proprziti na malo ulja. Dodati seckane šampinjone i dinstati dok ne uvri sva tečnost koju šampinjoni puste. Začiniti biberom i vegetom. Pomešati 200g majoneza sa susamom i 100 g sitno rendanog kačkavalja. Prvi list oblande premazati smesom sa majonezom a preko toga rasporediti dinstane šampinjone. Zatim staviti drugi list oblande i premazati ga ajvarom. Urolati u rolat. Odozgo premazati 100 g majoneza i posuti rendanim kačkavaljem.

Slana bajadera


Potrebno je:

  • 800 gr posnog kackavalja
  • 1 posni margarin
  • 200 gr prezle
  • 100 gr przenog susama
  • 1 tunjevina
  • 1 kasicica aleve paprike
  • 3 kisela krastavcica
  • manja veza svjezeg persuna
Kačkavalj izrendajte na sitno rende pa ga umutite sa margarinom. Podelite smesu na tri jednaka dela. U prvi deo stavite prezle i susam , u drugi deo stavite oceđenu tunjevinu i alevu papriku, a u treći deo stavite seckane krastavčiće i peršun. Svaku smesu rukama dobro izradite. U dublji manji pleh rastanjite prvo smesu sa prezlama, preko stavite smesu sa tunjevinom, i na kraju smesu sa krastavčićima. Poravnajte i stavite u frižider minimum tri sata da se stegne.

Slane kuglice

Potrebno je:

  • 250 g margarina
  • 5 kašika kisele vode
  • 400 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 ravna kašičica soli 
  • 150 g mlevenog pečenog kikirikija
  • 100 g susama za valjanje kuglica

Priprema:
Omekšajte margarin, dodajte so, pa ga penasto umutite mikserom. U umućen margarin dodajte kiselu vodu i promešajte kašikom. Brašno, prašak za pecivo i mleveni kikiriki pomešajte i tako pomešano dodajte u prethodno umućen margarin. Umestite glatko testo. Testo podelite na četiri dela i od svakog dela uvaljajte "glistu" širine 3 cm. Nožem secite parčiće širine 1 cm. Od dobijenih parčića pravite kuglice, a zatim ih uvaljajte u susam. Ređajte ih u papirom obložen pleh i pecite na 200 stepeni dok ne porumene (oko 20-25 minuta).

Daikon salata


Potrebno je:

  • 1 okrugla bela rotkva
  • 2 dugačke daikon rotkve
  • šolja kuvanog pirinča
  • 300 ml posnog majoneza
  • 2 čena belog luka
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 50 ml vinskog sirćeta
  • so
  • biber
Priprema:

Oljuštite obe vrste rotkve, pa okruglu narendajte na sitno rende, a daikon rotkvu na krupnije. Posolite, pobiberite, prelijte vinskim sirćetom i izgnječite rukama. Ubacite kuvani pirinač, a u majonez dodajte propasiran beli luk, pa sve promešajte, rasporedite po manjem plehu obloženom folijom i dobro pritisnite. Kada se salata ohladi, secite je na kocke i poslužite uz zelenu salatu.

Нема коментара:

Постави коментар