уторак, 9. децембар 2014.

RECEPT ZA DOMAĆI TONUS HLEB BEZ BRAŠNA!

Zdravo i ukusno, ali ne baš tako jeftino. Tonus hleb bez brašna danas možemo kupiti i skoro svim prodavnicama i marketima. S obzirom na njegovu kupovnu cenu isplati se praviti ga u svom domu...




Sastojci:


  • 300g pšeničnog zrna
  • 100g ječmenih pahuljica
  • 2 supene kašike susama
  • 2 supene kašike lanenog semena
  • 2 supene kašike suncokretovog jezgra
  • 1 kafena kašika soli
  • 1 kafena kašika šećera
  • 1/2 svežeg kvasca + 50 ml vode

  • Priprema:

    Pšenicu prelijemo vodom. Pustimo je da odstoji u vodi tri dana sve dok ne počne da klija.Voda se povremeno menja da se pšenica ne bi ukiselila. Nakon tri dana pšenicu ocedimo od vode i u malim količinama meljemo mašinom za mlevenje mesa ili u blenderu. Na kraju se dobija masa slična testu.

    U samlevenu pšenicu dodajemo pahuljice po izboru. Pahuljice se prvobitno natope mlakom vodom koju kada omeknu stiskanjem dobro ocedimo. Masi možemo dodati i razne semenkice po izborurecimo seme suncokreta, lana i susama koje blago popržimo na suvoj tavi pre dodavanja u masu za hleb.



    U 50 ml vode umešamo pola svežeg (količina je opcionalana može i ceo,mada ja zbog ukusa stavljam samo pola)kvasca sa kašikicom šećera.Kada kvasac nadođe dodamo ga masi za hleb i zamesimo rukom.Nema potrebe za dodavanjem dodatne količine vode jer je sama pšenica bila dovoljno vlažna.Masi za hleb dodamo i kašiku soli, dobro sve sjedinimo i izručimo u kalup za pečenje da odstoji oko 30 min.Naj bolje je koristiti silikonske kalupe jer tada nema potrebe za dodavanjem bilo kakvih masnoća.Dok se masa odmara kalup prekrijemo sa vlažnom krpom da se ne bi stvorila korica pre pečenja.

    Rernu zagrejemo na 220 stepeni celzijusa. Pre pečenja u reru ubacimo nekoliko kockica leda da bi se rerna zaparila , što omogućava kvascu da još malo digne hleb pre nego li očvrsne kora. Hleb pečemo oko 45-50 min. Najbolje je pečenost proveriti drvenim štapićem kao i kod pečenja kolača.


    Нема коментара:

    Постави коментар