петак, 18. април 2014.

KAKO DA UKLONITE FLEKE SA VAŠE GARDEROBE?

Prosuli ste na sebe crno vino ili ste pali negde u prirodi te zelenilo trave sada krasi vaša kolena. Mislite da ste uništili vama vredan komad garderobe i da je jedina šansa da se fleke uklone hemijsko čišćenje. Bez brige, opustite se i u daljem tekstu pronađite rešenje za vaš problem.



MRLJA OD MASTI I ULJA

Najbolje bi bilo kada bi odmah oprali uflekanu tkaninu u toploj vodi i prašku uz dodatak deterdženta za posuđe. Sveže mrlje treba posuti talkom - puderom i ostaviti da odstoje par sati. Potom talk sa naličja otresite a ostatak iščetkajte čistom četkom. Može vam umesto talk-pudera poslužiti i čisto brašno. Isto ćete učiniti s brašnom kao i sa talkom.
Ukoliko fleka ne spadne natopite ciljano mesto deterdžentom za posuđe i ostavite da odstoji preko noći, zatim isperite. Masne mrlje od ribljeg ulja ili zejtina  se relativno lako skidaju. Mrlju dobro isperite sapunicom i vodom i dobro osušite.

KRV

Svežu mrlju od krvi dobro isperite hladnom vodom. Možete upotrebiti i mlaku vodu uz dodatak sredstva za pranje. Stare mrlje tretirajte 3%  rastvorom hidrogena za kosu, pri čemu trebate biti obazrivi kod obojenih i šarenih materijala gde ćete najpre probati sa 1% rastvorom ovog sredstva.

PASTA ZA OBUĆU

Sveže mrlje tretirajte mlakom vodom i sapunom zatim isperite alkoholom. Ako na ovaj način ne uklonite fleku to možete učiniti benzinom ili gelom za čišćenje.

TRAVA

Za mrlje od trave najbolje rešenje su sirće i belance. Belance umutite, nanesite na mrlju, utrljajte pa isperite. Najbolje čisti mrlje na beloj tkanini, a sirće je odličan za one tvrdokorne. Dovoljno je da na isflekani deo tkanine utrljati mešavinu alkoholnog sirćeta i vode. Ostavite da deluje 15 minuta, a zatim operite odeću deterdžentom.


POŽUTELA MESTA OD PEGLE

Požutela mesta nakvasite vodom, pospite kuhinjskom solju i ostavite da se osuši na suncu. Nakon sušenja isčetkajte tkaninu. U slučaju da ima nagorelih mesta (žute do braon nijanse) treba ih tretirati hidrogenom za kosu. Bele materijale slobodno tretirajte 3 - 6 %  rastvorom ovog sredsva, dok obojene tkanine sa 1%  rastvorom.

FARBA ZA KOSU

Sa tkanine se fleka teško skida jer se inače teško rastvara. Pokušajte sa limunskom kiselinom. Navlažite mesto i pospite limuntusom ili nakapajte svež limunov sok na mrlju. Posle par minuta isperite mlakom vodom. Možete takođe pokušati da mrlju natopite vinskom kiselinom (sirćetom 12 %), sačekate 2-3 minuta i isperite vodom. Time ćete ublažiti vidljivost mrlje, ali je sigurno da je nećete odmah ukloniti fleku zauvek. Daljim pranjem, sve će manje biti vidljiva.
Ako se radi o belim materijalima, iste tretiramo hidrogenom za kosu. Obično je on jačine 6% ili 9%, a potom isperite. Ako koristite hidrogen za kosu za čišćenje mrlja sa obojenih materijala, smete koristiti samo 1% rastvora, dakle (1 gram vodonik-peroksida (hodrogen za kosu) na 100 grama vode), i to radimo veoma pažljivo, natapanjem mesta oko mrlje pa tek onda samu mrlju. Potom isperemo vodom.

KEČAP

Na mrlje od kečapa nabolje nanesite dečji puder i pustiti da se osuši. Iščetkajte i operite kada se osuši. Kod fleka od paradajza i kečapa pomaže i mešavina vode i glicerina u odnosu 1:1. Odeću pokvasite i pustite da odstoji pa operite. Odlično rešenje je i deterdžent za pranje sudova.


MRLJA OD CRNOG VINA

Odmah nakon prolivanja crnog vina po tkanini za čišćenje su najbolji obična kuhinjska so ili mineralna voda. Ako je reč o mrlji koja nije odmah uklonjena te je neko vreme odstajala od sredstava koja imate u kući možete upotrijebiti belo vino, odnosno mrlju isprati u njemu, te tik pre pranja istrljati sapunom. Takođe možete mrlju pre pranja natopiti u mešavinu vode i dosta sode bikarbone.

SUPER LEPAK

Potopite tkaninu u toplu vodu sa sapunicom, a zatim sa tupim nožem sastružite naslage lepka. Drugi korak je aceton koji svakako rastvara super-lepak. Budite jako oprezni jer možete nepovratno oštetiti vaš komad garderobe i oštetiti boju. Prvo testirajte na mestu koje nije vidljivo ( npr. unutrašnjem šavu) i posmatrajte reakciju vašeg materijala na aceton. 
Ako nema neželjene reakcije nanesite aceton na sporno mesto starom četkicom za zube dok lepak ne nestane. Nakon toga operite odelo.

Нема коментара:

Постави коментар