среда, 30. април 2014.

ZDRAVO I UKUSNO... INTEGRALNI OVSENI KOLAČ SA LEŠNICIMA!

Ako ste ljubitelji wellness proizvoda na pravom ste mestu!  Naučite sami da napravite svoj omiljeni kolač.


Postoji toliko lepih i zdravih kolača koje možete napraviti sami u svom domu. Lošu naviku unosa preterano slatkih, pritom i jako kaloričnih slatkiša možete zameniti ovom slatkom lešnik poslasticom.


Ovaj ukusani kolač sadrži sastojke jako bitne za vaš organizam. 

Jezgro lešnika sadrži 60-70% masnoće, a to su uglavnom nezasićene masne kiseline, inače veoma poželjne u ishrani. Osim toga u plodu ima belančevina, ugljenih hidrata, vitamina i minerala. Od vitamina najviše su zastupljeni B (posebno B5, B6, folna kiselina), A i E, a od minerala kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, gvoždje, mangan, selen, cink.

Ovsene pahuljice ne sadrže gluten, a osetljivost na ovaj protein je veoma česta pojava.  Ovas je takođe bogat antioksidatnim elementima kao što su vitamin E, cinki i selen. Antioksidanti nisu samo važni zimi, onda kad se inače samo setimo vitamina C. Pored borbe protiv prehlade i ubrzanog oporavka od prehlade,antioksidanti su veoma aktivni i posle svakog treninga. Cink i selen imaju dodatne imunostimulatorne funkcije tako da su dobre i za opšte zdravlje. U ovsu se nalazi i jedan veoma specijalan antioksidant – avenantramid – koji nećete naći ni u jednoj drugoj namirnici. Njegova uloga je između ostalog da štiti krvne sudove od masnih naslaga lošeg holesterola, tj od ateroskleroze.


Cimet, naš nezaobilazni sastojak za lepotu. Ovaj začin čisti lice, podstiče cirkulaciju i pospešuje obnovu kože. Odličan je borac protiv akni, bubuljica i dobar saveznik za lepu kosu i baršunasto nežne usne.
 Sastojci:

  • 100g integralnog brašna
  • 100g ovsenih pahuljica 
  • 90g mlevenih pečenih lešnika
  • 90g smeđeg šećera
  • 3 pune kašičice kakao praha
  • 1 kašičica cimeta
  • 110g putera
  • 1 kašika meda
  • 1 ravna kašičica sode bikarbone
  • 2 kašike ključale vode

Zagrejte rernu na 190°C. Sastavite sve suve sastojke: brašno, pahuljice, mlevene lešnike, šećer, kakao prah i cimet. Istopite puter i dodajte kašiku meda. U zasebnoj šoljici, tek proključalom vodom prelijte kašičicu sode. Odmah će početi da peni, izmešajte i dodajte istopljenom puteru. Spojite sve sastojke i napravite jednoličnu smesu. Nećete dobiti baš kompaktno testo, ali moći ćete prstima formirati loptice.
Kašičicom odvajajte testo, pravite okruglice i slažite ih na papirom za pečenje obložen pleh. Malo ih pritisnite prstima i oblikujte.
Pecite 10-ak minuta. Keksići će na dodir i dalje ostati mekani, ali ne brinite, čim se ohlade par minuta očvrsnuće.








Нема коментара:

Постави коментар